Kultura postavená na požívání alkoholu

Jako lidé přirozeně jsme vystavěni tomu, že žijeme tu s ostatními lidmi a jakmile člověk žije ve společnosti lidí tak se udržují jisté zvyky, tradice, či kultura. V každé společnosti se udržují různé zvyky a různá kultura, proti které vůbec nic nemám, je to pestré a kamkoliv se podíváte ať již do jiného města, kraje, země, kontinentu tak se pokocháte různorodostí.

Byla jsem požádána na toto téma napsat, přiznám se, nenapadlo by mě to a tak jsem si dovolila se nad tím hlouběji zamyslet a pojmout hlouběji.

Jeden inspirátor k tomuto článku mi dal toto téma. Mířil tím, abych se pozastavila nad tím, co kultura, která je postavená na požívání alkoholu.

121744-top_foto2-f9hzp

Nuže, když to vezmu retrospektivně. Lidé už od pradávna požívali alkohol k tomu, aby si zpestřili život, aby něco oslavili, anebo aby slavnostně uctili památku, svátek, narozeniny, či významné události nejen historické, avšak třeba i rodinné. Z alkoholu se stal prostředek, který slouží ke sblížení a vzájemnému symbolickému gestu k nějaké události. Stal se to zvyk a symbol oslavy, či uctění něčeho. Z negativního hlediska se to pak následně zvrtávalo tak, že alkohol začínal sloužit jako prostředek k uvolnění, opojení, povolení zábran a k zábavě. A samozřejmě vždy byli, jsou a budou lidé, kteří to s tím přeženou tak, že se jim to může stát osudné.

Nyní v dnešní době v České republice se alkohol stal součástí všelijakých oslav, událostí a téměř i většiny setkávání přátel mezi sebou, anebo jako symbol schůzky – rande. A velmi hojně taktéž jako prostředek k bavení se, uvolnění se, zábavy, anebo jak popudit uzdu svým hranicím, zábranám a velmi často, jak někoho opít a dostat ho tam, kam člověk chce, případně prostředek k vyhecování někoho, aby udělal něco, co chceme.

Alkohol se mezi lidmi poměrně silně ujmul a tak nějak se od dospělého člověka očekává, alespoň symbolické připití, když je mezi lidmi, či přáteli.

Pak se to rozděluje dál na lidi, kteří již pokračují s pitím a dokáží pít i více, však berou to jen jako prostředek k dobré náladě, avšak nepřehání to tak, aby byli schopni fungovat.

A pak jsou tu samozřejmě lidé, kteří to i přeženou a je jim následně jedno, jak budou vypadat a jak se budou chovat, neznají buď svou míru, anebo se svou mírou neřídí a úmyslně to přeženou.

Na to, jak moc bude člověk požívat alkohol záleží především na okolí ve kterém žije a se kterými lidmi se stýká.

Upřímně a na rovinu, když jsem měla čerstvých 18 let a spíše jsem se pohybovala ve skupince lidí se kterými jsme chodili často do hospody, nebo hospůdek tak jsem byla zvyklá si připíjet více a i častěji. Měla jsem i partnerský vztah s partnerem se kterým jsme byli většinu času vztahu jen někde po diskotékách, či akcích a pili, více než abychom byli jenom spolu. Zpětně vidím, že ten vztah opravdu byl na tom postaven a že již znovu bych tak žít nechtěla, však to vidí člověk až zpětně.

A nyní když již mám o něco jiný okruh přátel a okolí než jsem mívala v těch 18 letech tak se to změnilo, ano připiji se, pobavím se, avšak už necítím takovou potřebu jako dříve nutně pít více a pokoušet tak svou hranici. Nyní již už cítím, že jsem umírněnější a klidnější, není nutné pro mě se hned opít, však pohodově a do nálady se připít. Jelikož mám přátelé, kteří tolik nepijí a již dávno se nepohybuji v té partičce, jako na střední škole, kdy jsme s klukama stále někam chodili. Nyní je to jiné a i mě to změnilo k lepšímu, v tomhle ohledu rozhodně.

Abych tu nepsala jen o sobě. Tak rozhodně nezastávám názor, že všichni lidé, nebo že všichni mladí lidé jen pijí a že to jde do háje. Nemyslím si to. Stále jsou a budou lidé, kteří budou abstinenti stále a nadále a nedají si. Znám takové lidi a skutečně žijí šťastný život, aniž by jim to chybělo a stále jsou to i mladší lidé než jsem já. Nevidím to tak černě, že by celá tato kultura alkoholu kazila společnost, nemyslím si. Jsem toho názoru, že se pilo dříve a pije se i dnes a bude se pít i v budoucnu, tak to prostě je. Stále tu budou lidé, kteří pijí a ti kteří nepijí.

Ano, pobuřuje společnost i mě to, že pijí do opilosti čím dál mladší lidé i pod hranici 15 let, ano to je již moc i nad mou hranici. A to nejsem žádný mravokárce, naopak tolerantní člověk, který až tak pevné zásady morálky nemá. Však nemyslím si, že by to šlo do háje, jsou jisté věci, které jsou moc nad míru, avšak ještě to nic nedokazuje, že ti mladí lidé budou takhle pít celý život. Beru to tak, že vyspějí, časem si leccos uvědomí a pochopí zda takhle skutečně chtějí žít, či nechtějí.

Myslím si, že si na to ti, co to přehání s alkoholem na to musí přijít sami, zda jim to přináší naplnění jejich smyslu života, anebo je to jen jejich nějaká náhražka nějakého pocitu euforie, či štěstí. Myslím tím, přehánění s alkoholem někoho, kdo denně, či několikrát v týdnu pije do opilosti.

Pominu teď, jaké to má ruinovací vliv na zdraví a finance.

Možná můj názor je příliš teoretický, je to možné, necítím se na to, že bych dokázala takové téma posoudit, však nemyslím si, že vše je tak hrozné a že pití alkoholu je zlo a rozhodně nesouhlasím s lidmi v tom, že ten kdo pije, že se mu zákonitě vymývá mozek.

Asi každý z nás, kdo někdy pil má v zásobě svých vzpomínek nějakou tu, kdy se hodně opil a přehnal to, ať už záměrně, či nezáměrně, nepobuřuji se nad tím, tak nějak to k životu asi patří, jelikož se to dle mého názoru stalo většině lidí toto, protože lidi rádi experimentují a hledají své hranice toho co jejich tělo vydrží a to platí i o alkoholu.

Neodsuzuji lidi, co se někdy opili, prostě je to lidské a koneckonců leckdy jsou to opravdu vtipné historky a zážitky, kterým se pak dá zasmát.

Když to shrnu, ať si každý rozhodne za sebe, zda pije, či ne, je to každého věc a plně to respektuji, však pokud chce ten člověk vytrvat ve svém nějakém přesvědčení, měl by se i podpořit ve svém názoru tak, že se bude pohybovat v okolí lidí, kteří s jeho názorem korespondují a souhlasí.

Avšak ať pak nevznikají nesmyslné osočování jedné, či druhé strany. Každý má právo na to, žít v tomto ohledu, jak chce a nepoškozovat tím nikoho jiného.

Jaký na to máte názor Vy?

Děkuji za inspiraci, toto téma mě přivedlo na zajímavou úvahu a myšlenku a leccos jsem si i sama v sobě uvědomila.

 

Zdroj obrázku: PROFIMEDIA.CZ. Profimedia.cz [online]. [cit. 13.10.2016]. Dostupný na WWW: https://www.novinky.cz/koktejl/136130-v-usa-zvazuji-snizit-hranici-pro-piti-alkoholu-z-21-na-18-let.html

O Sára Lhotáková

Jsem zrzavá slečinka trochu spisovatelka a trochu víc hudebnice, píšu a tvořím o čem chci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *